• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
БЕБ повідомило про підозру відомому блогеру, який ухилився від сплати понад 200 млн грн податків. На його майно накладено арешт
опубліковано 16 серпня 2024 року о 14:30



Детективи Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки викрили компанію відомого блогера-арбітражника в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах.

Слідством встановлено, що підозрюваний залучив до своєї діяльності декількох осіб серед знайомих та тих, які мають спеціальні знання в галузі інформаційних технологій, для отримання незаконних прибутків від роботи в мережі Інтернет.

У 2020 році він заснував та організував діяльність комерційної структури, створив вебресурс та згодом зареєстрував торгову марку. 

Компанія здійснювала арбітраж Інтернет-трафіку (аффілейт маркетинг) - рекламування в Інтернеті, соціальних мережах товарів, послуг третіх осіб переважно з індустрії «gambling» (ринок онлайн казино, азартних ігор), «dating» (ринок онлайн сервісів для віртуальних знайомств), «betting» (ринок онлайн ставок, букмекерських організацій), «nutra» (онлайн ринок товарів для краси та здоров’я) тощо.

Засновник компанії здійснював загальне керівництво роботою комерційної структури, а довірена особа займалась обліком отриманих грошових коштів, видачею заробітної плати співробітникам тощо.

Аби приховати доходи та ухилитись від сплати податків і зборів компанію не реєстрували як юридичну особу та не ставили на облік як платника податків в органах ДПС України, трудові договори з працівниками не укладалися. 

Окрім того, керівник компанії запровадив механізм отримання власних доходів, у тому числі від надання послуг, шляхом переведення коштів у криптовалюту з використанням платіжних систем та електронних гаманців, зареєстрованих на нього та довірених осіб, з подальшим їх обміном в готівку, яку отримували в пунктах обміну валют.

Довірені особи підозрюваного реєстрували криптовалютні гаманці, використовуючи свої особисті дані та документи, на які надходила криптовалюта за надані компанією послуги з арбітражу трафіку. Віртуальні активи переводили на електронні гаманці керівника компанії, а також обмінювали в долари США.

Таким чином керівник компанії, за пособництва довірених осіб отримав доходи, що за офіційним  курсом НБУ на той час були еквівалентні понад 1 млрд грн. Вони не були відображені в деклараціях про майновий стан і доходи за 2020-2023 роки, податки з них не сплачувалися.

Такі дії призвели до фактичного ненадходження до бюджету держави понад 213 млн грн податків.

Надалі підозрюваний легалізував кошти одержані злочинним шляхом. Зокрема придбав низку об’єктів нерухомості та елітні транспортні засоби.

Детективи БЕБ повідомили про підозру керівнику компанії у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 212 та ч. 1 ст. 209 Кримінального кодексу України.

У кримінальному провадженні було проведено низку обшуків та експертиз. Наразі детективи БЕБ арештували 8 транспортних засобів - серед яких елітні супер/спорт кари, квартири та нерухомість в столиці.

Досудове розслідування триває. Процесуальне керівництво - прокурори Офісу Генеральної прокуратури.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux