• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Привласнення коштів на укриттях цивільного захисту: БЕБ провело обшуки у підрядника та закладах освіти
опубліковано 17 вересня 2024 року о 14:00


Детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки у Київській області здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України щодо привласнення коштів на укриттях для навчальних закладів. 

Слідством встановлено, що під час проведення закупівель швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту для навчальних закладів у 2023-2024 роках службовці компаній, що займаються їх виготовленням, за попередньою змовою з посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування, здійснили постачання та монтаж укриттів цивільного захисту, які не відповідають вимогам ДБН В.2.2-5:2023 «Захисні споруди цивільного захисту». Це підтверджується висновками судової будівельно-технічної та економічної експертиз, проведеними державними експертними установами.

В рамках будівельно – технічної експертизи здійснено огляд найпростіших укриттів цивільного захисту у Київській області, в ході якого встановлені порушення вимог ДБН й ДСТУ та невідповідність предмета закупівлі, що призвели до розкрадання бюджетних коштів асигнованих на виконання Державної програми щодо забезпечення навчальних закладів укриттями цивільного захисту на суму 379 млн грн.

По відповідним об'єктам лише у Київській області сума вже встановлених збитків становить понад 20 млн грн., де замовником виступали органи місцевого самоврядування.

Співробітники БЕБ також з'ясували, що по укриттях цивільного захисту не проводились контрольні випробування, а існуючі висновки однієї з експертних установ ґрунтуються виключно на теоретичних дослідженнях. Крім того, в тендерній документації зазначені норми ДБН, що на дату укладання договорів були не чинними.

Детективи провели обшуки за місцем виробничих потужностей підприємства постачальника,  місцем проживання службових осіб, в їх транспортних засобах та в навчальних закладах, які придбали укриття цивільного захисту. 

В результаті була вилучена документація по вже виконаним контрактам щодо постачання укриттів цивільного захисту в адресу закладів освіти, що є предметом досудового розслідування. 

Зауважимо, слідчі дії відбувались на підставі ухвали суду саме задля виявлення й вилучення документів та жодним чином не перешкоджали законній діяльності підприємства. 

Серверне обладнання чи будь-яке інше устаткування, відсутність якого б заблокувала роботу компанії, не вилучались. Рух транспортних засобів та поточна діяльність не зупинялись. Тобто слідчі дії проводились з урахуванням специфіки роботи підприємства та без створення обставин, які б перешкоджали його подальшій законній діяльності.

Жодних клопотань та зауважень від представників компанії про порушення з боку співробітників БЕБ під час обшуку не надходило.

Досудове розслідування триває. Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Київської обласної прокуратури. Заходи проводилися за сприяння керівництва Київської обласної державної адміністрації.

Раніше матеріали по двом епізодам у цьому кримінальному були скеровані до суду.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux