• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
БЕБ повідомило про підозру посадовцям, що розтратили 9 млн грн на закупівлях обладнання для тероборони Дніпра
опубліковано 27 квітня 2024 року о 11:00


Детективи Бюро економічної безпеки України повідомили двом службовим особам Дніпровської міської ради про підозру у розтраті бюджетних  коштів, що були виділені на фінансування Програми сприяння територіальній обороні міста Дніпра на 2022-2026 роки.

Зокрема директор Департаменту та начальник Управління міськради завдали збитки бюджету майже на 9 млн грн під час закупівлі військового та іншого обладнання.

Слідством встановлено, що директор одного із Департаментів надав вказівку підлеглим  організувати закупівлю приладів нічного бачення та тепловізорів із лазерним дальноміром. Вартість тендеру на 13,4 млн грн була оголошена без аналізу ринку, що призвело до завідомо необґрунтованого завищення вартості товарів.

За результатами проведених закупівель у березні 2023 року переможцем було обрано єдину компанію, що брала участь у тендері. З нею було укладено відповідний договір на постачання приладів. Надалі за поставлені товари Департамент перерахував згаданому товариству майже на 13,4 млн грн.

Проаналізувавши тендер детективи БЕБ встановили, що постачальник закупив прилади нічного бачення та тепловізори у іншої компанії з націнкою понад 3,2 млн грн. Тобто ціну завищили орієнтовно на 34%. 

Детективи БЕБ також підозрюють у розтраті бюджетних коштів начальника одного з Управлінь Дніпровської міської ради. Він у період березень-травень 2023 року організував низку тендерів на закупівлю генераторних установок, приладів нічного бачення та тепловізорів, компресорів, електроінструментів тощо.

Усі проведені тендери були проведені без аналізу ринку, офіційним представникам та виробникам таких товарів письмові запити не надсилалися. 

Переможцями у 5 тендерах ставали одні й ті ж самі компанії-прокладки (посередники). Загальна вартість закупівель склала майже 21 млн грн. А кожна така закупівля постачала товар за цінами на 30-100 відсотків вище від ринкових.   

Таким чином підозрюваний завдав інтересам територіальної громади міста Дніпра 5,7 млн грн шкоди.

Усі перелічені факти підтверджено судово-економічною експертизою. 

Наразі директору Департаменту Дніпровської міської ради повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (розтрата чужого майна, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинена в умовах воєнного стану, в особливо 

великих розмірах).

Водночас начальнику Управління повідомлено про підозру ч. 4 ст. 191 та ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (розтрата чужого майна, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинена повторно, в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах).

Оперативний супровід здійснювали співробітники Департаменту стратегічних розслідувань НПУ.  Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux