• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
БЕБ повідомило про підозру підсанкційному олігарху Шелкову за організацію постачання стратегічної продукції до підприємств рф
опубліковано 26 липня 2024 року о 11:30



Детективи Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України встановили, що російський олігарх створив злочинну організовану групу, до складу якої увійшли колишній директор ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», бенефіціар і директорка австрійської компанії. Наразі Шелкову та одному з топменеджерів комбінату повідомлено про підозру у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України. 

Зокрема впродовж 2020-2021 років Шелков організував надходження різних титановмісних концентратів майже на 90 млн грн до компаній, які причетні до виготовлення зброї для потреб міністерства оборони рф, забезпечення потреб оборонно-промислового комплексу, створення стратегічних резервів країни-агресора для ведення війни проти України. 

Аби приховати постачання продукції до рф, підозрювані розробили схему, відповідно до якої титановмісні концентрати за контрактами постачалися до австрійської компанії, але фактично одразу відвантажувалися до підприємств рф. Останні сплачували повну вартість на рахунки австрійської компанії за ринковими цінами. Своєю чергою австрійська компанія сплачувала українській вже за заниженими цінами. 

Такі дії призвели до заниження прибутку компанії та відповідно несплати майже 18,5 млн грн податків. 

В межах досудового розслідування російському олігарху повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 110-2, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

Також детективи БЕБ повідомили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 110-2, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України колишньому Генеральному директору ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат». 

Досудове розслідування триває. Оперативне супроводження здійснюють працівники Служби безпеки України. Процесуальне керівництво - прокурори Офісу Генерального прокурора.

Нагадаємо, Шелков володів гірничо-збагачувальним комбінатом (ГЗК) з 2012 року. Підприємство є одним з найбільших у світі виробників титану та  входило до складу російської державної корпорації «Ростех».

Раніше в рамках кримінального провадження детективи БЕБ забезпечили накладення арешту на корпоративні права та увесь майновий комплекс, транспортні засоби згадуваного гірничо-збагачувального комбінату, а також на кошти, які знаходяться на банківських рахунках підприємства.

Спільно з прокурорами Офісу Генерального прокурора, працівниками Міністерства юстиції рішенням Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду це майно та активи стягнуто в дохід держави. Комбінат перебуває у власності України та управляється Фондом державного майна.

Також рішеннями Ради національної безпеки і оборони України, введених в дію указами Президента України, було застосовано ряд персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) стосовно олігарха та пов’язаних з ним юридичних осіб.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux