• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
БЕБ арештувало 166 млн грн, які хотіла приховати відома підсанкційна букмекерська компанія
опубліковано 08 травня 2023 року о 14:40


 

Детективи Бюро економічної безпеки України наклали арешт на рахунки трьох юридичних осіб, які підконтрольні відомій букмекерській компанії. Загальна сума арештованих коштів становить понад 166 млн грн. Незаконна діяльність згаданих компаній призвела до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Компанія ліцензіат, провадила букмекерську діяльність в мережі інтернет через підконтрольні дзеркальні вебсайти двійники, які діяли без відповідної ліцензії. Ігрові акаунти поповнювалися готівкою через мережу терміналів. 

Щоб замаскувати злочинну схему та фінансові операції, широко використовувався міскодинг – підміна призначення платежу в банківській еквайринговій мережі. У подальшому кошти із перевищенням ліміту обороту зараховувалися на розрахункові рахунки низки юридичних осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування та не зареєстровані платниками ПДВ. Виплата виграшів відбувалися через підконтрольні фіктивні суб’єкти господарювання.

Згадані товариства та букмекерська компанія не сплачували податок на прибуток, ПДФО та військовий збір. Така протиправна діяльність завдала державі збитків орієнтовно на 1 млрд грн.

На початку березня, Указом Президента України введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» та застосовано санкційні заходи до букмекерської компанії.

З метою уникнення санкцій та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом в березні 2023 року згадана компанія перерахувала на рахунки підконтрольних підприємств кошти, начебто у якості авансу роялті за надання прав на використання програмного забезпечення. Таким чином службові особи компанії намагалися вивести кошти та надалі легалізувати їх шляхом розподілення між рахунками понад 200 фізичних осіб.

Детективи БЕБ арештували 166 млн грн на рахунках трьох підконтрольних юридичних осіб. Протиправну діяльність зупинено. 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 203-2, ч. 2 ст. 229 КК України, здійснюють детективи Бюро економічної безпеки України за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора.

Довідково. Завдяки спільним діям детективів Бюро економічної безпеки України, співробітників Служби безпеки України, КРАІЛ та НБУ у першому кварталі 2023 року вдалося забезпечити надходження до бюджету від грального бізнесу в сумі 1 млрд грн.

Після початку активних слідчих дій у кримінальних провадженнях, розпочатих за ухилення від сплати податків компаніями-ліцензіатами, надходження за листопад - грудень 2022 року зросли в десять разів. В цілому за 2022 отримано податків від грального бізнесу у сумі 730 млн грн і відповідно за перший квартал 2023 року  - 1 млрд грн.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях тривають.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux