• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Представники Бюро економічної безпеки, Консультативної Місії ЄС та EU4PFM обговорили актуальні питання з проведення майбутніх конкурсів
опубліковано 25 січня 2022 року о 14:43


20 січня 2022 року відбулась перша координаційна зустріч робочої групи за участі представників Консультативної місії ЄС в Україні (EUAM), проекту EU4PFM (програми ЄС з підтримки управління державними фінансами в Україні) та БЕБ, метою якої стала обговорення актуальних питань з проведення майбутніх конкурсних відборів до Бюро та поточного стану розбудови органу.

На початку зустрічі Вадим Мельник розповів, на якому етапі знаходиться робота БЕБ за різними напрямками.

“Від самого початку створення БЕБ я намагаюся налагодити однаково важливі паралельні процеси - це започаткування нових підходів роботи Бюро та організація його поточної, практичної діяльності. Звичайно, є певні юридичні процеси, яких необхідно дотримуватися та які впливають на часові рамки повноцінного запуску органу.

На першому етапі було важливо набрати спеціалістів, щоб швидко запустити роботу органу. Наступним етапом в організації роботи БЕБ, за результатами конкурсних процедур, буде запуск територіальних управлінь та обрання заступників Директора. Ми покращуємо всі етапи конкурсів, впроваджуємо тестування на знання спеціального законодавства, додаємо вирішення ситуаційних завдань. Також Бюро розглядає можливість участі представників міжнародних організацій в якості спостерігачів під час проведення конкурсів”, - зазначив Директор БЕБ.

Систематичне підвищення кваліфікації працівників є важливим аспектом в роботі Бюро, що забезпечить зростання ефективності роботи співробітників з протидії кримінальним правопорушенням, які посягають на функціонування економіки держави. Під час зустрічі сторони, відповідно до раніше досягнутих домовленостей, підтвердили проведення перших тренінгів для аналітиків та детективів БЕБ за участі експертів EU4PFM Йохана ван дер Вліста та Каспарса Валпетеріса.

Водночас сторони проаналізували концепцію стратегічного плану роботи Бюро та дорожню карту розбудови БЕБ, представлену Йоханом ван дер Влістом. Вказана дорожня карта складається з наступних блоків:


· Загальна стратегія БЕБ, цілі та завдання;

· Правовий аспект: НПА, ОРД, КПК тощо;

· Операційна структура;

· Використання технологій, ІТ-інфраструктура;

· Організація конкурсних процедур та підвищення кваліфікації;

· Слідчо-розшукова діяльність;

· Ресурсна база;

· Міжвідомча співпраця;

· Міжнародна співпраця;

· Робота із бізнесом та суспільством;

· Управління діяльністю.


Окрема увага була приділена аналітичному блоку БЕБ. Аналітична робота має стати ключовою діяльністю Бюро, що буде координувати та направляти всі подальші кроки як керівництва БЕБ, так і підрозділів, що займаються оперативною та слідчою діяльністю. Вадим Мельник розповів про підготовку запуску Аналітичного центру БЕБ, на платформі якого, зокрема, будуть проходити тестування майбутніх конкурсантів. Окрім цього Директор БЕБ, нагадав, що триває процес підключення Бюро до відповідних баз даних Державної податкової служби та Державної митної служби. 

Наразі аналітики БЕБ проводять кримінальний аналіз в наступних сферах:

· в бюджетній;

· в митній;

· в податковій;

· у грошово-кредитній (інвестиційній).


Станом на січень 2022 року аналітиками Бюро вже встановлено ряд ризиків у різних сферах економіки, які генерують близько 100 млрд грн втрат державного бюджету. Інформація та висновки, напрацьовані аналітиками, взяті в роботу детективами БЕБ.


“Бюро продовжує роботу над імплементацією ризик-орієнтованого підходу в діяльність органу та організацією врегульованої взаємодії між аналітиками та детективами. Загалом в розбудові органу нам допомагають Мінцифри, РНБО та інші відомства. Без спільної роботи органів влади неможливі ефективна боротьба зі злочинами в економічній сфері та забезпечення економічної безпеки нашої країни”, - зазначив Директор БЕБ.


Йохан ван дер Вліст своєю чергою підкреслив, що наявність дорожньої карти та стратегії розбудови органу сприятиме координації всіх процесів у БЕБ, допоможе встановити КРІ і ефективніше використати наявні інструменти та зрозуміти, чи в правильному напрямку рухається процес розбудови Бюро.


Сторони домовилися про необхідність створення спільної дорожньої карти, проведення навчальних проектів, наголосили на необхідності розвитку співпраці з іншими міжнародними організаціями та продовження перемовин із компетентними органами інших держав. Представники Консультативної Місії ЄС (EUAM) та проекту EU4PFM продовжать підтримувати зусилля з розбудови Бюро як прозорого та ефективного правоохоронного органу.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux