• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Пів року роботи БЕБ: до бюджету відшкодовано 1,6 млрд гривень, зросли усі показники
опубліковано 13 липня 2023 року о 16:21


Бюро економічної безпеки України підбило підсумки роботи щодо протидії тіньовим схемам та негативним явищам в економіці країни за 6 місяців 2023 року. Незважаючи на недостатнє фінансування та укомплектованість органу всього на 20 відсотків загальної чисельності, працівники БЕБ забезпечили відшкодування до бюджету 1,6 млрд грн, упередили розтрату державних коштів на суму 1,79 млрд грн та вилучили підакцизних товарів на 3 млрд грн.

Протягом першого півріччя 2023 року розпочато досудове розслідування у 896 кримінальних провадженнях, у яких 235 особам уже повідомлено про підозру, це майже у 4 рази більше, ніж минулого року. У п’ять разів зросла кількість проваджень, скерованих до суду, – 137, для порівняння: у 2022 році їх було 29.

Робота детективів БЕБ здебільшого була зосереджена на протидії правопорушенням в підакцизній галузі та забезпеченні відшкодування коштів до бюджетів.

На етапі досудових розслідуваннь детективи БЕБ забезпечили відшкодування збитків у всіх кримінальних провадженнях на суму 1,6 млрд грн, за закінченими кримінальними провадженнями – на суму 261 млн грн (для порівняння: у 2022 році – 33,3 млн грн).

У межах досудових розслідувань у кримінальних провадженнях вилучено підакцизних товарів, у тому числі обладнання для їх незаконного виготовлення, на суму близько 3 млрд грн. У 2022 році показник за цим напрямом роботи був 431 млн грн.

Зокрема, вилучено:

1,7 млн пачок цигарок та 321 тис. штук електронних сигарет, 6 промислових виробничих ліній тощо загальною орієнтовною вартістю понад 750 млн гривень;

375 тонн спирту і лікеро-горілчаних виробів, а також обладнання вартістю понад 650 млн грн;

пально-мастильні матеріали та товарно-матеріальні цінності на суму 1,6 млрд гривень.

Інформаційно-аналітична діяльність співробітників БЕБ з використанням ризик-орієнтованого підходу дала можливість виявити низку ризиків у бюджетній, податковій, митній, грошово-кредитній або інвестиційній сферах. З них реальні ризики – 89 млрд грн, потенційні ризики - 82,5 млрд грн.

Аналітики БЕБ створили 581 аналітичний продукт та аналітичні довідки щодо правопорушень, які впливають на економічну безпеку держави. Половина з них, на загальну суму 21,2 млрд грн - за запитами підрозділів детективів БЕБ у межах розслідування кримінальних проваджень.

З початку року працівники Департаменту аналізу інформації та управління ризиками упередили розтрату 4,3 млрд грн бюджетних коштів.

З них:

- 1,1 млрд грн незаконного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ);

- не допущено розкрадання 691,7 млн грн під час тендерних процедур в бюджетній сфері;

- упереджено розповсюдження ризикового податкового кредиту з ПДВ на суму 2,5 млрд грн.

Загалом скеровано 202 рекомендації до державних органів, органів місцевого самоврядування, розпорядників/одержувачів бюджетних коштів з метою підвищення ефективності прийняття ними управлінських рішень щодо регулювання відносин у сфері економіки.

Аналітики також надали 12 пропозицій щодо змін до нормативно-правових актів, внесення яких дасть змогу запобігти ймовірним втратам бюджету обсягом майже 60 млрд грн.

Отже, БЕБ демонструє у своїй діяльності позитивну динаміку. Аналітики та детективи БЕБ ліквідовують тіньові схеми в економіці, сприяють збереженню бюджетних коштів, а також збільшенню сум сплачених податків. Яскравим прикладом є сфера грального бізнесу.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux