• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
На засіданні Групи з питань санкційної політики альянсу "Five Eyes" презентували роботу Бюро економічної безпеки України
опубліковано 30 вересня 2022 року о 10:48


На запрошення Департаменту кримінальних розслідувань Служби внутрішніх доходів США співробітники Бюро економічної безпеки України взяли участь у зустрічі представників альянсу “Five Eyes”.

“Five Eyes” - розвідувальний альянс, до якого входять безпекові та розвідувальні організації з таких країн як Австралія, Канада, Нова Зеландія, США та Велика Британія. Ці країни є учасниками багатосторонньої угоди UKUSA - договору про спільну радіотехнічну розвідувальну діяльність.

Основною темою, що обговорювалася під час заходу була консолідація зусиль країн учасниць та представників приватних компаній, таких як наприклад Chainalysis та інших, які надають послуги з пошуку та виявлення активів, кіберзахисту та аналітичного моделювання (розвідки на основі відкритих джерел), таким службам як ЦРУ, ФБР, МІ5, Службі внутрішніх доходів США тощо. Питання стосувалися санкційної політики та недопущення обходу санкцій компаніями з російської федерації та республіки білорусь.

На засіданні Групи з питань санкційної політики, керівник Управління міжнародного співробітництва - Анатолій Александров презентував Бюро, розповів про його цілі, завдання, та пріоритети у роботі в умовах воєнного часу, а також окремо зупинився на інституційній спроможності та результатах діяльності органу.

Представники Департаменту кримінальних розслідувань Служби внутрішніх доходів США, який працює над виявленням і припиненням кримінальних правопорушень, пов’язаних з податковою та економічною сферами, запропонували провести серію навчальних візитів та тренінгів для аналітиків та детективів щодо практик розслідування, зокрема і кіберзлочинів.

Учасники зустрічі також обговорили практичні напрацювання щодо блокування діяльності компаній рф та рб, їх активів на території України та кейси, над якими працює БЕБ спільно з міжнародними партнерами та органами інших країн. Сторони домовилися про розвиток співпраці, посилити обмін досвідом, інформацією, методологіями, побудову практики спільних розслідувань, організації навчальних візитів, а також можливість технічної допомоги БЕБ.

Довідково: “Five Eyes”— розвідувальний альянс, витоки якого можна простежити з періоду після Другої світової війни, коли Антигітлерівська коаліція підписала Атлантичну хартію для досягнення певних цілей у повоєнному періоді. Протягом холодної війни “Five Eyes” розробила систему ECHELON для спостереження за зв’язками Радянського Союзу та Східного блоку, хоча зараз вона використовується для моніторингу мільярдів приватних комунікацій по всьому світу.

Наприкінці 1990-х існування ECHELON було розкрито для громадськості, що викликало серйозні дебати в Європейському парламенті та, меншою мірою, на конгресі Сполучених Штатів. У рамках зусиль, що проводяться в ході «Війни проти терору» з 2001 року, “Five Eyes” також розширив можливості спостереження, приділяючи значну увагу моніторингу Всесвітньої мережі. Незважаючи на тривалу суперечку щодо своїх методів спостереження, “Five Eyes” залишається однією з найвідоміших шпигунських альянсів в історії.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux