• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Європейський інвестиційний банк та Бюро економічної безпеки посилюють гарантії захисту коштів ЄС в Україні
опубліковано 25 квітня 2024 року о 15:08


 

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Бюро економічної безпеки України посилюють співпрацю у боротьбі з шахрайством, корупцією та іншими правопорушеннями, які можуть вплинути на фінансові інтереси ЄС та його банку ЄІБ в Україні. Установи уклали відповідний меморандум про співпрацю. 

Меморандум, підписаний Генеральною інспекторкою ЄІБ Монік Конінг та заступником директора Бюро економічної безпеки України Андрієм Пащуком, впорядковує обмін інформацією, а також ключові напрями співпраці у запобіганні та виявленні незаконних дій, які можуть вплинути на проекти, що фінансуються ЄІБ. 

«Підзвітність та прозорість є особливо важливими в контексті відновлення України та процесу вступу до ЄС, який ми в Групі ЄІБ активно підтримуємо нашими інвестиціями», - зазначила Тереза Червінська, віцепрезидентка ЄІБ, відповідальна за фінансові операції в Україні. 

«Ми несемо відповідальність за те, щоби гроші доходили до цільових бенефіціарів, а також за збереження репутації та довіри до Групи ЄІБ. Коли ми діємо разом, особливо в таких складних умовах, як в Україні, ми можемо досягти значних успіхів у боротьбі з шахрайством та корупцією. Посилення співпраці з українськими правоохоронними органами, як-от БЕБ, надзвичайно важливе для цих зусиль», – сказалаГенеральна інспекторка ЄІБ Монік Конінг під час підписання Меморандуму. 

Своєю чергою заступник Директора Бюро економічної безпеки Андрій Пащук подякував за внесок ЄІБ у становлення України, особливо за ініціативи з відбудови об’єктів енергетичної інфраструктури, а також запропонував створити спільну робочу групу для розробки додаткових критеріїв ризиковості неправомірного використання коштів ЄІБ. 

«Бюро економічної безпеки має значні досягнення у протидії неефективному використанню бюджетних коштів та коштів міжнародної технічної допомоги. Однак взаємодія з фахівцями ЄІБ безумовно підсилить нашу роботу в цьому напрямку. Це стосується, як обміну інформацією, так і обміну досвідом з фахівцями Європейського інвестиційного банку», – зазначив Пащук. 

Довідково: ЄІБ, банк ЄС, присутній в Україні з 2007 року. Банк активізував свою фінансову підтримку для забезпечення стійкості та модернізації країни після повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році. Відтоді ЄІБ надав швидку допомогу, виділивши 2 мільярди євро на аварійний ремонт зруйнованої інфраструктури країни.

У 2023 році ЄІБ впроваджує ініціативу «EU for Ukraine» (https://www.eib.org/en/press/all/2023-157-eib-approves-eu-for-ukraine-initiative-to-finance-ukraine-recovery-and-reconstruction-and-backs-transport-energy-and-business-investment-around-the-world?lang=uk), (https://www.eib.org/en/press/all/2023-157-eib-approves-eu-for-ukraine-initiative-to-finance-ukraine-recovery-and-reconstruction-and-backs-transport-energy-and-business-investment-around-the-world?lang=uk) щоб допомогти з відбудовою інфраструктури, підтримкою пріоритетних інвестиційних потреб та бізнесу. Ініціатива включає фонд «EU for Ukraine Fund» та спеціальний пакет технічної допомоги вартістю 100 млн євро. ЄІБ також відіграватиме ключову роль у впровадженні фінансового пакету Європейського Союзу «Ukraine Facility» вартістю 50 мільярдів євро впродовж 2024-2027 років.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux